2007/03/04

Fer de mestre, crear llibertat

Ara LLibres ha publicat Els mestres de la República, crònica de la tasca ingent i innovadora que molts vàren fer en uns moments històrics molt difícils a casa nostra. Quan l’analfabetisme era un mal crònic que semblava que no tenia remei. Quan no hi havia escoles per a tothom i milers de nens corrien pels carrers, malnodrits, amb la salut precària. Quan no hi havia espais per jugar i hi havia una manca d’higiene i de cultura, va néixer una generació de mestres que, amb el referent d’Europa, va crear una escola nova i moderna adaptada als nous temps.
La gran innovació d’aquesta
nova pedagogia era el respecte a l’infant, els seus temps, els seus ritmes, la seva capacitat d’entendre l’entorn, apropiar-se’l i construir-se’n una imatge. Els nens deixaven d’estar lligats a la taula recitant com lloros per parlar i escriure sobre allò que els envoltava. Era una escola laica i mixta que volia respectar l’opció religiosa de cadascú, sense imposicions, sense la missa diària. D'aquells mestres encara es viu a les escoles catalanes d'avui. Aquest llibre és el reconeixement que calia.
PD- Un record també pel mestre
Josep Maria Huertas Claveria, mort avui a Barcelona. Referent del periodisme compromés i social, d'aquells que es varen haver d'enfrontar amb el franquisme i el postfranquisme. Mestre de periodistes.