2006/09/17

Consells per a les campanyes electorals

G-C, que ens considerem gent plural i oberta, pensem que un dels nostres objectius és la reflexió i la crítica, per això ens permetem fer-vos un suggeriment de lectura. L'obra BREVIARIO DE CAMPAÑA ELECTORAL, de Quinto Tulio Cicerón (Quaderns Crema). És un llibret de vuitanta planes i escaig, molt fàcil i ràpid de llegir, amè i entretingut . Com que aquesta obra és en castellà aprofitem per denunciar que molts clàssics internacionals no estant traduïts al català.
Tracta de les recomanacions que fa Quinto al seu germà Ciceró per guanyar unes eleccions, ja que es presentava de candidat al Consolat de Roma. El fet és que Ciceró, l'any 64, va guanyar les eleccions per unanimitat de les centúries, possiblement gràcies als consells del seu germà que li descriu com aconseguir el fervor i els favors dels votants en aquest llibre-carta .
Com a exemple, unes idees, l'objectiu de qualsevol candidat/da a un càrrec públic és aconseguir el vot de totes les amistats (entenent per amics les amistats sòlides les útils) i li explica com fer-ho, o bé que el món polític està ple d'enganyifes, malsons i traïdories i li descriu com afrontar-les o que existeixen tres tipus de components, els votants que ho fan per benefici , els que ho fan per simpatia i finalment els que són seguidors del contrari i com desgranar-ho i aconseguir-los tots sense haver de tornar el favor després.
Creiem que malgrat la distància en el temps (pràcticament 2000 anys) la teoria i les recomanacions tenen plena vigència en l'actualitat, per tant, a més de ser una bona obra literària o històrica és un manual de bones pràctiques per a qui decideixi presentar-se a les candidatures municipals. I pels que som votants també és recomanable descobrir com es van forjant els “’homo novus” i la seva oratòria, que seran potser els que guiaran i lideraran el nostre país properament.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

G-C informar-vos que aquest llibre en aquest moment està exhaurit però potser amb la vostra difusió quaderns Crema el tornarà a reeditar!
Avui ja molta gent anava la recerca i captura d' ell.

Anònim ha dit...

Q

Anònim ha dit...

Q

Anònim ha dit...

que bons que sou G-C

Anònim ha dit...

Per cert, ja suposava que no éreu infal·libles, però us suposava un mínim rigor. “Manual per a unes eleccions” està traduït al català. Per cert, en una edició de La Magrana del 1996, per tant anterior a la que feu referència, en castellà. La Magrana a més va afegir a la seva edició el conegut discurs de Marc Tul·li Ciceró (destinatari de la carta del seu germà Quint Tul·li) contra Catilinia A més, en aquest cas, és més barat el llibre en català. Teniu raó en dues coses: 1. és un excel·lent manual de cinisme electoral i 2. molts clàssics no estan traduïts al català. Aquest, però, si que ho està. Rigor, més rigor.

Anònim ha dit...

Malgrat fa molts dies que vau penjar la ressenya , avui he anat a la llibreria 22 a comprar el llibre i fer-vos cas .No l' han trobat en català i m´han comentat que no existia (tot i el comentari anterior)però m' han venut una re-edició nova de Cuadernos del Acantilado per 7 € . M' espero acabar les tasques via telemàtiques per llegir i veure si és tan bona com reflectiu vosaltres.