2006/09/30

Per unes eleccions amb lucidesa

Us imagineu que l'1 de novembre, la gent va votar massivament però en blanc. Us imagineu que s'han de repetir les eleccions. Aquest és el fil argumental d'Assaig sobre la lucidesa, un dels millors llibres de José Saramago, segons opina la nostra secció literària. Aneu a La 22 que en Guillem segur que el té, ja que és un habitual de G-C, segons ens han fet arribar.

No estem fent una proclama demanant el vot en blanc: estem demanant per damunt de tot més participació en les eleccions, però també menys estratègies internes dels partit i més estratègies polítiques per ser més propers a la majoria de la societat i no només a la gent polititzada.

Saramago ens agrada perquè sap crear novel·les amb discurs social, sempre amb ironia entre línies i a mesura que vas llegint aquest llibre i et penses el que lògicament passarà, succeeix tot el contrari. Una bona lectura per reflexionar sobre la societat, el sistema de democràcia electoral i la voluntat de no crear un societat dual, com teoritzava John Kenneth Galbraith, però serà una recomanació que tocarà més endavant. Teniu un mes per llegir Saramago i després que "cadascú decideixi el que bonament li plagui", com deia el poeta.


1 comentari:

Anònim ha dit...

Resulta que, en alguns aspectes, ja tenim societat dual. Ara penso sobre tot en que bona part dels catalans que viuen al cinturó de Barcelona no voten a les autonòmiques: no els interessa. I es va repetint cada vegada, però res no canvia. Potser caldria no ser tan políticament correctes i fer alguna cosa perquè se sentissin implicats, però ningú no s'hi atreveix. Som un país de covards. ¿Què tal si Montilla-Mas fessin un segon cara a cara, aquest en castellà? L'ús d'una llengua porta molta complicitat...
¿Què tal si comencessim a fer llistes obertes i no haguéssim d'empassar-nos líders que no ens agraden només perquè tenen força al seu partit?
¿Què tal canviar la llei electoral i fer-la una mica més proporcional que ara, que és d'una injustícia flagrant?
Estic d'acord amb vosaltres: s'ha de fer alguna cosa per acostar la política a la gent que no està polititzada.