2006/10/07

Antoni Gutiérrez Díaz, el Guti

Tothom el coneixia per Guti i, quan diem tothom, és molta gent. Tota la gent que va conèixer el franquisme duríssim a Catalunya, la transició a batzegades i la democràcia posterior, amb tots els seus ets i uts.

El Guti era un bon home d'esquerres que va creure en la possibilitat de que Catalunya fos una realitat política, malgrat molts. I per això va passar per les dures pressons franquistes i va ser impulsor de l'Assemblea de Catalunya i moltes altres coses més. No cal fer currículum perquè per damunt de tot va ser una persona que confiava fermament en una realitat social i política de llibertat, en temps no precisament amables, ni amb els enemics ni amb els amics, que tampoc li van posar fàcil. Però al seu partit sabien de la seva vàlua i la petjada la va deixar també entre moltes de treballadors i treballadores.

Molts han dit que contra Franco vivien millor, perquè és lògic proclamar que és més fàcil lluitar contra l'evident. Però el Guti, a més, va tenir la virtut de lluitar també contra el radicalisme d'un comunisme caduc o contra l'egocentrisme de pa sucat amb oli, mirant cap a Europa i avançat sempre al seu temps. Potser per això moltes vegades va ser incomprès. Cal valorar el seu mestratge per aprendre que no se'n troben gaires de polítics coherents com ell.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

G-C haig de reconèixer que alguns escrits m'han agradat molt i d'altres molt poc però aquest record per al Guti és un gran detall. Enhorabona!

Anònim ha dit...

G-C heu estat fotetes amb pràcticament tothom, però avui us heu lluït,el bon missatge que doneu del Guti, us fa honrats, d' esquerres i sobretot creïbles.Crec que el Guti s'ho mereix i heu fet una lliço de memòria històrica.

Anònim ha dit...

Per fi un article que us dignifica i ja tocaba

Anònim ha dit...

g-c esteu demostrat que és pot ser crític encara que emprenyi algu en diu fotetes, però és descobreix en aquest record al Guti i d'altres articles que sou gent que sap el que diu i no el que li diuen

Anònim ha dit...

El Guti s'ho mereix

Anònim ha dit...

Molt bé aquest record us fa infalibles a la crítica.