2006/10/14

President Lluís Companys

El 15 d'octubre de 1940 Lluís Companys va ser executat pel feixisme espanyol amb la col·laboració del feixisme alemany. S'ha escrit molt sobre la vida i la mort del President Companys hi ha molts llibres per llegir, avui G-C no en recomanem cap en concret, ja que la lluita per la llibertat i la justícia social d'un home com Companys i d'una nació com Catalunya no es resumeix en un llibre, però reproduïm la primera pagina del llibre Exili i mort del President Companys de Josep Benet, són paraules de Lluís Nicolau d'Olwer que diuen:

"Els biògrafs de Lluís Companys s'esmerçaran a seguir-li les passes del bressol fins a la tomba; els historiadors dels darrers decennis escatiran, sospesaran, jutjaran amb criteris diversos l'actuació de Lluís Companys en les lluites socials i en les lluites polítiques de la nostra terra, més encara la seva tasca de President de la Generalitat de Catalunya així en la pau com en la guerra. Treballs interessants, àdhuc profitosos, si fos veritat que la Història és mestressa de la vida.

Tant se val, però: de tota la trajectòria de Lluís Companys una sola imatge, punyent, inesborrable, restarà a la memòria del nostre poble: la d'un home que a frec de la seixantena, grisos els cabells, brillants els ulls que s'han deixat embenar, descalç per tal d'aferrar els peus a la terra pairal, cau afusellat a Montjuïc, cridant –com un darrer clam d'amor, d'esperança i de fe- Visca Catalunya! I aquest home que mor així, regant amb la sang de la terra catalana, és el President de la Generalitat de Catalunya –i l'afusellen precisament per això, perquè és el President de la Generalitat de Catalunya".

Tornarem a lluitar, tornarem a sofrir, tornarem a vèncer.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Esrava segur que G-C no podia deixar passar els 66 anys com si res, Segurament sou els primers dels mitjans de comunicació que l' honoreu en l'aniversari d' aquest any, no com altres , per exemple El Pais , que treu la vida i experiències del príncep d' Spain i la Leticia. Aixi es noten les ideologies!

Anònim ha dit...

Sort que no heu anomenat l'imbècil del periodista Enric Vila i el seu darrer llibre sobre en Companys. L'amic d'en Salvador Sostres té un morro que se'l trepitja i és un dels pocs periodistes de convergència que necessita fortre's amb en Companys per ser alguna cosa més que un aprenent.

Anònim ha dit...

Lluís Companys, president màrtir per Catalunya.
Una mort digna honra una nefasta gestió.

Anònim ha dit...

G-C avui us heu esmerçat més que mai , aquest pròleg és sensible, entranyable i per sobre de tot denota honradesa política.
66 anys de la seva mort però el que ens cal és commemorar el seu llegat de vida i això és el que heu fet a G-C.