2006/11/14

Un llibre per veure clar

Claudio Magris, escriptor italià nascut al Piemont, ens assenyala veritats com a punys cada vegada que publica una obra. La darrera que podem tenir a les nostres mans en català és A cegues, publicada per Edicions de 1984 (Ed.Anagrama en castellà).
La història de dos homes contraposats en voluntat i fets ens trasllada als hites del segle XX amb el desig de no oblidar, de que els camps nazis o els gulags siguin presents amb un compromís étic i moral inapelable.

Tot barrejat amb aventures al més pur estil Salgari que es transporten d'Islàndia a Tasmània, illes llunyanes i poderoses en l'inconscient europeu hereu dels argonautes grecs, inici de la nostra pròpia cultura.

Goli Otok i Jorgen Jorgensen representen dos personatges enfrontats que identifiquem amb el mite del fracassat i l'aventurer, d'aquells que finalment es complementen i, malgrat tots els entrebancs, guerra civil espanyola inclosa, ens ofereixen la reivindicació de l'ideal de llibertat i lluita que va ser característic de la història d'Europa al segle XX.
Violència i desengany en el camí de la llibertat, un capítol més de la nostra història.

1 comentari:

Anònim ha dit...

A mi, em costa molt llegir aquest senyor. Segur qu esteu ben encaminats G-C o és que només opineu per intel.lectuals?