2006/11/15

Tornarà la mosca gironina per la cimera

"No hi ha dubte que la llegenda més característica de Girona és la de les mosques de sant Narcís. Mentre en altres poblacions fan aparèixer en les seves llegendes dracs, àguiles o lleons, els gironins s'han dedicat a glorificar un petit insecte domèstic, força emprenyador però cordialment casolà: la mosca! El miracle de les mosques va succeir, diuen, el setembre de 1286, quan l’exèrcit del rei de França, Felip l'Ardit, va assetjar Girona, amb el rei Pere d'Aragó.Encara que la ciutat va capitular sense lluita, els francesos, en entrar a la ciutat, es van portar de manera ignominiosa: van robar, insultar i oprimir els gironins; van assaltar esglésies tot fent riota dels objectes de culte i, finalment, van profanar el cos de Sant Narcís, guardat a la col·legiata de Sant Feliu, i li van trencar un braç.

Això va ser massa: del cos del sant varen començar a sortir unes mosques gegants que es varen posar a picar furiosament tant els soldats francesos com els seus cavalls. I tot seguit de ser picats, els enemics morien espeternegant. Aquest suposat fet va ocasionar una multitud d'escrits, sermons i llegendes i va originar també la típica i tòpica iconografia gironina que lliga indissolublement la imatge de les mosques a la ciutat."...

Els Goigs sobre Sant Narcís diuen:

"Quan vingueren los francesos

los deixareu a les fosques
I en els castigàreu amb les mosques.

Miracle tan senyalat
sia de tanta excel·lència
que deslliure est Principat
de fam, guerra i pestilència"

Aquest text és una còpia de la web de l'ajuntament de Girona

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Sou genials !
Demà tots i totes mirant el cel per veure quan retornen les mosques del S XIII i piquen a tots els foranis amb poca identitat que ens visiten!
mosques, moscardons i el que convingui demà a concentrar-se!

Anònim ha dit...

La Web de l' Ajntament dona per molt, normalment a actualitat hi ha els acts més rellevants però avui només hi trobem per on no podem passar, per on es prohibit el transit i per on NO NO NO NO......!!!

Anònim ha dit...

Girona fa cagar. Ciutat dels Nadal. Pessebre vivent, habitada per funcionaris i estudiants. Tots xuclant de la mamella, tots vivints dels contribuents-UdG, El Punt, Trueta, Ajuntament, Diputació, Casa de Cultura, Fundació UdG, Caixa de Girona, La mercè, Museus,etc.- a través del cacic Nadal.
Ni una empresa potent. Res interessant sortit de la iniciativa privada.
Si a Girona hi ha tantes mosques, és o bé per què hi ha quelcom podrit o bé per què Girona és una merda.

Anònim ha dit...

Sou Genials!

Anònim ha dit...

Mira si dòna fer una còpia,és un text divertit que ens obre la imaginació a molts a buscar les comparatives, les metàfores i els simbolismes en aspectes i temàtiques actuals